onsdag 9 juli 2014

Gällivare - Jokkmokk / utförsåkning i storstil.

Idag har vi rullat, flera mil nedför - jättekul! I början av sällskap av bromsar men efter första nerförsbacken på 14km(!!) släppte de oss. Dagen hade ett litet mattema och vi körde förbi Salt och lukta (Saltoluokta) via Purjo (Porjus) för att landa i Sveriges Matlandethuvudstad Jokkmokk. Jag (Frida) har sedan vi började planera resan sett fram emot att komma till Jokkmokk för att dricka  Jokk (ni vet Jokk - från vildmarken av äkta bär) den kommer ju härifrån?  - nej, det gör den inte! Den kommer tydligen från Eslöv, av alla ställen! Vad gör vi häruppe då?? :-)

 Vi hamnade efter 5mil i Porjus och planen var snabb paus men så upptäckte vi både fikaställe och Vattenfalls vattenkraftverk. Vi timade precis en visning av en norrlänning som lite fint frågade om vi förstod vad han sa ;-) det visade sig att Porjus från början hade en invånare (1910) och för att få dit allt material till att bygga vattenkraftverken fick "bärarna" gå de 5milen från Gällivare med packning där de fick betalt per kilo, rekordet är 101kg - helt galet!

Turen gick vidare mot Jokkmokk, ännu fler nedförsbackar, långa fina och härliga, samt en kortare ganska brant uppför, där vi fick sällskap av en ren igen, jättesöt, sprang med benen spretande åt alla håll!

Framme i Matlandethuvudstad tänkte vi passa på att smaka på Norrland nu när vi är häruppe och på menyn stod det en älgburgare - tyvärr motsvarade inte burgaren och tillbehören förhoppningen, men nu har vi smakat! På vägen mot bilen såg vi en poster om en jojk- och rockfestival - endast i Norrland (tror jag) :-)










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar